Chandigarh - Ramnagar - Reisverslag uit Rāmnagar, India van Martijn Vernooijs - WaarBenJij.nu Chandigarh - Ramnagar - Reisverslag uit Rāmnagar, India van Martijn Vernooijs - WaarBenJij.nu

Chandigarh - Ramnagar

Door: Martijn Vernooijs

Blijf op de hoogte en volg Martijn

06 November 2011 | India, Rāmnagar

Onze reis van Chandigarh naar Ramnagar begon om 06.00 s'ochtends. Na een reis van ong 6 uur in 3e klas wagon arriveerde we in we rond 12.00 in Haridwar (een tussen bestemming waar zo ongeveer de hele dag 'moesten' door brengen.
Haridwar is een van de meest heilige steden in India en ligt aan de heilige rivier de Ganges. Buiten de Ganges, en een paar tempels is er in Haridwar eigenlijk niks te doen.

Het was bijzonder om alles wat er in en om de Ganges heen gebeurt mee te maken, Zoals het baden, bidden en eren van de Hindi goden. Vooral de 'dienst' tijdens de zonsondergang, waarbij duizenden pelgrims naar de plek 'Hari-ki Pairi' toestromen, was bijzonder.
Tijdens deze avond 'dienst' wordt de rivier met allerei brandende 'offerbootjes' geëerd . Al deze brandende bootjes zorgen voor een bijzonder sfeer op de Ganges.

Na zelf ook een 'offerbootje' te water hebben gelaten, zijn we richting het treinstation gelopen om aan het 2e deel van de reis te beginnen die pas 4 uur later zou beginnen.

Helaas was dit deel van de reis zwaarder dan we gehoopt hadden.
Na veel pijn en moeite (bijna alles bij de indain railway gaat nog met stapels papier en pen) kwamen we er namelijk achter dat de treintickets voor deze reis uiteindelijk niet konden we worden bevestigd.

(het reis bureau dat we voor een veel te dure prijs onze treintickets en accommodaties hebben laten regelen, kon ons uiteindelijk niet allemaal bevestigde tickets geven.
Als gevolg door de bijna altijd overvolle treinen)

Om toch in Ramnagar te komen moesten we een treinkaartje kopen voor de general class. De treinklasse staat bijna gelijk aan het vee vervoer, prop volle wagons die zo vol zitten dat mensen zelfs aan de wagons hangen.En dat in ons geval voor een treinreis van zo'n 7 uur terwijl we in eigenlijk sleep 1e class hoorde te zitten.

Gelukkig kon een van ons nog een plaatsje bemachtigen in de laagste sleeper klas, en zo nog een beetje slapen.

Na gebroken aan te zijn gekomen in Kathgodam moesten we nog 2 uur doorbrengen in de lokale bus naar Ramnagar. Doordat we een dag vroeger dan gepland aankwamen in Ramnagar konden we de 1e dag wat slaap inhalen.

Behalve het Corbett National park is er in Ramnagar niet veel/niks te doen. Dus konden we van de 4 dagen dat we er waren in ieder geval 2 dagen 'uitrusten'. De 3e dag hebben we onze 1e safari in India gedaan. Doordat we hier juist weer te vroeg in het seizoen waren, was de kans de een tijger zouden spotten nihil. Uiteindelijk hebben we dan ook maar voornamelijk verschillende soorten herten. De laatste dag in Ramnagar hebben we nog onze eigen safari gedaan te voet. Helaas hebben ook tijdens onze wandeling in de jungle behalve een familie apen, etensresten en voetsporen van 'n tijger + olifanten sporen ook geen dieren gespot. (achteraf gezien maar goed ook aangezien we ongewapend waren) Na net voor zonsondergang terug te zijn gekeerd in Ramnagar en ons te hebben opgefrist, begon onze volgende lange trein reis naar de stad van de Taj Mahal.

• 06 November 2011 - 10:51

Peter Lokkerbol:

Mannen, wat een ervaring met de trein. Dan is het in Nederland net ff iets beter geregeld. Maar.....dat jullie zomaar de bushbush zijn ingegaan zonder wapens? Of hebben jullie nog een spoedcursus overlevingsstrategie gevolgd. Oog in oog met een tijger, helpt judo of kickboksen ook echt niet meer en om je moeder schreeuwen.......vergeet het maar. Niet meer doen dus, te gevaarlijk.
    Martijn, toevallig gisteren (5-11) met je lieve moeder naar Utrecht geweest met de trein, dat ging op zich redelijk goed en vlot en niet zulke overvolle volgepakte wagons. In Utrecht met je andere tantes wat kleding gekocht dus ik loop er weer fatsoenlijk aangekleed bij, maar ben financieel uitgekleed. Voorlopig alleen rijst met water..ha ha. Het was erg gezellig. Mannen succ6s daar en pas goed op je zelf. Hartelijke groetjes van de Tjalkers, Peter.

• 06 November 2011 - 11:54

Marion:

Nou, nou jullie hebben weer heel wat beleefd!! Jammer dat de reis met de trein zo moeizaam is verlopen. Zo te lezen gaat het er daar totaal anders toe. Hier is het reizen toch wel heel comfortabel! Dit heb ik gisteren nog ervaren op weg per trein naar Utrecht. We hadden een zussen en broer dag. Het was super gezellig.
    Jammer dat jullie weinig wild hebben kunnen spotten. Link hoor om zonder begeleiding het park in te gaan, de volgende x maar met begeleiding en bewapening.....
    Inmiddels zijn jullie alweer op weg naar het volgende plan. Ik hoop dat dit met minder obstakels gaat. Martijn ik hoop dat ik je weer eens kan zien op skype...??? Succes,
    lieve groetjes en een dikke XXX, mam

• 06 November 2011 - 16:10

Opa Lokkerbol.:

Hallo Martijn, hardstikke fijn dat ik je zojuist vrij lang aan de tel. aan. Ietwat druk omdat je mama ook sprak, maar
    ik hoorde je stem weer. Nou, nou het is écht wel een bp-reis hoor.Wel zal je moezijn na al die lange reizen en dat je ookvaak moet wachten. Ik verslind je verslag steeds. kan helaas geen foto-copieënmaken omdat ze op groen papier staan. Dan komen de afdrukken
    slecht over. Houd je goed. GroetOPA