Srinagarh - Chandigarh - Reisverslag uit Chandigarh, India van Martijn Vernooijs - WaarBenJij.nu Srinagarh - Chandigarh - Reisverslag uit Chandigarh, India van Martijn Vernooijs - WaarBenJij.nu

Srinagarh - Chandigarh

Door: Martijn Vernooijs

Blijf op de hoogte en volg Martijn

31 Oktober 2011 | India, Chandigarh

Onze 2 dagen durende reis naar Chandigarh begon met een korte vlucht van Srinagar naar Jammu. Zodra we het vliegtuig uitstapte was het meteen duidelijk dat we niet meer in het rustige noorden waren, maar weer terecht waren gekomen in de chaos van India.

In Jammu begon ook onze eerste ervaring met de trein in India. Dus nu Jordy eindelijk over z'n verkeers shock heen is, staat ons de volgende shock alweer te wachten.

De stations zijn precies zo als je ze verwacht; stinkend, druk en chaotisch, overal slapende en wachtende mensen. En als je voor de eerste keer met de trein reist is het een dagtaak (in ons geval) om er achter te komen welke trein en stoelen je moet hebben. Dat komt voor een groot deel doordat de hoeveelheid mensen die Engels kunnen wel erg tegen valt en altijd 'yes' zeggen (ook wanneer ze je niet begrijpen). In vergelijking met het bovenstaande voelde onze 2 weken in het noorden (ondanks alle ontberingen) aan als een vakantie. Vanaf nu moeten we voor een groot gedeelte alles regelen, en is onze BACKpack reis echt begonnen.

Het eerste gedeelte van reis begon met een 5 uur (van 21.00 tot 02.00) durende treinreis van Jammu naar Amritsar in een 2e class slaaptrein en viel me erg mee. Het 2e gedeelte van de reis was van Amritsar naar Chandigarh, een reis van 4 uur (05.30 tot 09.30)

Na aankomst in een van de meest westerse steden van India, voor een groot deel ontworpen naar de ideeën van en door Le Corbusier, moesten we opzoek naar een hotel/hostel. Na ong. een uurtje zoeken hadden we een goed hotel gevonden voor de aankomende 2 nachten in Chandigarh.

Alles hier lijkt te voldoen aan de Europese standaarden; verkeer loopt hier redelijk geordend, er zijn paden voor fietsers en voetgangers, veel rijke inwoners en villa's, er zijn veel westerse ketens vertegenwoordigd, er zijn slijterijen en zoals gezegd ziet de stad er dus redelijk Europees ingedeeld uit inclusief de bushokjes. Dus Jordy voelt zich hier helemaal thuis! :p

Na het regelen van hotel hebben de stad te voet verkent. De volgende dag hebben we eerst sinds alweer een tijdje uit geslapen. Na het ontbijt hebben we de bus richting de sectoren 1 t/m 6 genomen naar het sukhna lake en capitol complex, het 'parade paardje' van Chandigarh.

Het capitol complex is een van de zwaar bewapende complexen waarvoor je eerst allerlei formulieren moet aanvragen voordat je er überhaupt foto's van mag maken. Dus heb ik 'de verlege' Jordy laten zien hoe je de 'brutale toerist' uithangt en toch zonder al die moeite toch zo'n complex kan komen. Onder het motto je mag ergens niet komen tot dat iemand je terug roept. En meestal helpt dan een praatje en het  alsnog vragen ook.

Onderweg hebben we nog door ‘n golfcourse gelopen, en mocht ik op de motor van een Indiër rijden, waarbij ik bijna z'n versnellingen/koppeling aan gort hielp doordat ik niet wist hoe op ‘n motor moest rijden. Verder zijn de Indiërs hier zowieso aardiger dan dat we toe nu toe hebben meegemaakt, ze willen allemaal met je op de foto en helpen je overal mee.

Vandaag vertrekken we naar Kathgodam voor ons eerste bezoek aan een wildpark (het Jim Corbet National Wild Park) met een tussen stop in Hardiwar, een reis van in total 12 uur.

• 31 Oktober 2011 - 16:59

Leny:

dag Martijn en Jordy
    leuk om te lezen en het lijkt wel of jullie al heel lang weg zijn. Wat een belevenissen en jullie zitten nu in een moderner deel van India??
    Groet Leny

• 31 Oktober 2011 - 18:54

Jolanda:

Hey Martijn wat een belevenissen....ben jaloers in de goede zin van het woord hoor !!!!!
    Super dit hele avontuur...blijf graag op de hoogte..India is spicy.....
    groeten aan je vriend Jordy en...geniet ...geniet....H

• 31 Oktober 2011 - 19:16

Petra Hunze:

Hoi Mannen,
    Goed verhaal weer, de temperatuur ziet er ook weer een stuk aangenamer uit, ik begrijp dat als jullie uitgeslapen hebben dat jullie dit keer een beter bed hebben gescoord. Ik lees wel elke keer hotel en geen hostel, zijn die nog minder dan jullie gehad hebben of gewoon niet aanwezig in het noorden? Toevallig is nu India in het nieuws, omdat daar de 7. miljardse wereldburger geboren is. En dat India sterker groeit dan China, mumbai is met straten en toeterende auto's in beeld. Ziet er erg druk en vol uit.
    Mumbai stond toch ook nog op de planning? (veel succes). :)
    Passen jullie wel op voor los lopende tijgers en olifanten in het Jim Corbet park. Nou veel plezier weer en spreek of lees je snel. Kus mam, en Knuffel.

• 31 Oktober 2011 - 20:21

Peter Lokkerbol:

Real time...bingo. Leuk verslag mannen en allemaal spannende zaken en werelden van verschil. Lekker hé, dat uitslapen als je dat een tijdje niet hebt gedaan. Jullie reisverslagen zijn om te smullen. Zet 'm daar. Groetjes de Tjalkers.

• 03 November 2011 - 22:32

Marion:

Hoi, globe trotters,
    Heerlijk weer zo'n geweldig verhaal! Leuk dat jullie ons zo op de hoogte houden!!!
    Hoe was de treinreis, reisden er allerlei dieren mee. Ik heb wel eens op t.v. gezien dat er ook op het dak mensen zaten, de trein zat stampvol. Ik ben benieuwd welke dieren jullie in het wildpark gespot hebben. Dus we kijken uit naar jullie volgend verslag,
    Geniet met volle teugen en blijf genieten!!!!!! Good luck, marion